donderdag 22 mei 2014

19-5-2014 tot 22-5-2014

22-5-2014
De wandeling langs het St. Olofspad heeft mij vandaag tot Ljungaverk gebracht. Een gebied dat ik goed meende te kennen, maar ik werd er toch door verrast. De verrassing begon bij de Vikbron, dat geclaimd wordt dat dit de langste houten brug van Zweden is, wist ik. Wat ik niet wist is dat de brug oorspronkelijk gebouwd is door boeren die het oneens waren over de toltarieven voor een brug die 500 meter verderop lag. Na een korte maar mooie wandeling kwam ik weer bij een brug uit, ik weet alleen niet of dat nu de betreffende tolbrug was. Deze was van beton, maar ook wel heel sierlijk. Aan een picknicktafel vlak naast de brug heb ik koffie zitten drinken en dat beviel me zo goed dat ik twee uur later daar ook heb zitten lunchen.

21-5-2014
Vandaag een kilometer of 10 minder gewandeld als gisteren, maar toch nog een aanzienlijke afstand. Mijn wandeling begon aan het mooie kerkje van Stöde. Deze kerk heeft ooit in bijna alle roddelbladen van de wereld gestaan. Dat was omdat de Zweedse filmdiva Ingrid Bergman deze kerk als decor voor haar ja-woord had gekozen. Mijn wandeling leiddeeeee mij via Ede, Viskan, Storboda, Boda en Torpshammer naar Klöstre. Ik overnacht vandaag 7 Km verderop in Fränsta. Dat omdat ik daar vanavond naar de afsluitende voorstelling geweest ben van de muziekopleiding die mijn nicht daar volgt.

20-5-2014
De reden dat ik gisteren onderweg was naar Sundsvall is dat ik aan een pelgrimage ben begonnen. Een kleine 1.000 jaar geleden landde de afgezette Noorse koning Olof Haraldsson met een leger in Selånger, iets stroomopwaarts van wat nu Sundsvall is. Hij was van plan zijn troon te heroveren en zijn volk tot het christendom te bekeren. De veldtocht eindigde voor hem bij Stiklestad. De rots waarbij hij sneuvelde kreeg al snel de reputatie dat daar wonderen plaatsvonden. Het stoffelijk overschot van St. Olof werd naar Nidaros gebracht en boven zijn graf werd een kathedraal gebouwd. Nidaros, dat nu Trondheim heet, werd een belangrijk bedevaartsoord. De route die St. Olof op zijn laatste reis heeft afgelegd, werd een belangrijke pelgrimsroute, de Noordse versie van het St. Jacobspad naar Santiago de Compostella. Hij was wat in vergetelheid geraakt, maar sinds kort is men bezig die route af te stoffen. Gisteren heb ik het eerste stuk gewandeld, tot aan Vattjom. Vandaag ben ik van daar tot Stöde gekomen. Ik slaap daar niet vannacht, want onderweg kwam ik in Sörnedansjö een plekje tegen dat zo mooi was, dat ik besloten heb om daar de nacht door te brengen en te genieten van het uitzicht over het Stödesjön

19-5-2014
In Nederland is het helemaal niet bijzonder, maar in dit deel van Zweden is het een unieke ervaring om een keer in de file te staan. Ik was vandaag onderweg naar Sundsvall en tussen Stöde en Matfors was men bezig met asfalteringswerkzaamheden. Het verkeer werd daar met stoplichten om en om langs gelaten. Toen ik achteraan aansloot, was ik ongeveer 600 meter van het verkeerslicht. Dat ik de eerste keer niet met groen mee kon had al verwacht toen. De tweede keer had ik zicht op het verkeerslicht en kon ik zien dat er maar erg weinig auto's per keer mee gingen. Ik zag ook dat een met bomen beladen vrachtwagen nog doorreed toen het al erg rood was en drie personenauto's achter hem volgde zijn voorbeeld. Was dat niet gebeurt, dan had ik de volgende keer nog niet aan de beurt geweest en dus nog een minuut of 10 extra moeten wachten. Bij dit soort wegwerkzaamheden in Zweden zetten ze helemaal niks af, een auto met zwaailichten rijdt heen en weer, steeds vooraan in de rij die door groen gaat. Die auto geeft het traject aan dat je moet rijden. Ik vind het wel een handige manier.

Geen opmerkingen: