zondag 28 december 2014

24-12-2014 t/m 27-12-2014

27-12-2014
Het was wit toen ik vanmorgen wakker werd en het sneeuwde nog steeds een beetje. Toch ben ik een rondje door het bos gaan lopen. Het lopen in de sneeuw ging goed, geen last van gladheid, ondanks dat het een flinke laag sneeuw was. Wel was de sneeuw vrij nat, dus soms had ik het idee dat ik door plassen water van een paar centimeter diep liep.
Rond het middaguur leek de sneeuw op te houden, maar in de loop van de middag begon het opnieuw. Vandaar dat ik er verder niet meer uit geweest ben vandaag. Mooi de gelegenheid gehad om mijn aankoop van gisteren op te hangen.

26-12-2014
De Hollandse manier om de tweede dag van een kerkelijk feest te vieren is om naar een meubelboulevard of tuincentrum te gaan. Kerst was daar lang een uitzondering op, maar inmiddels past dat zich ook aan. Ondanks dat ik een echte Hollander ben, ben ik niet iemand die op een dergelijke dag gaat shoppen. Maar terwijl ik vanmiddag een wandeling aan het maken was, kwam ik langs een winkel met woonaccessoires en ben daar even naar binnen gelopen en ik kwam er met een nieuwe lamp er weer uit.

25-12-2014
Gebruikelijk schrijf ik 's avonds rond een uur of 11 een stukje. Maar eerste Kerstdag is een bijzondere dag en dus zit ik nu ook op een bijzondere tijd te tikken, het is net half vier 's middags geweest. Over een uurtje vertrek ik naar mijn zus voor het Kerstdiner, dus ik kan ik nog niet schrijven over hoe smakelijk dat etentje en in het bijzonder de door mij gemaakte ossenstaartsoep, was. Alhoewel, ik twijfel er geen moment aan dat het lekker zal zijn, dus ik zou dat hier best kunnen schrijven.
Mijn vader had vorig jaar een scheurkalender gehad. Toen ik in september het huis aan het opruimen was vond ik het geen goed idee om de blaadjes van 5 maanden achter elkaar eraf te scheuren en te lezen. Ik ben de kalender gewoon gaan gebruiken, waarbij ik de maand- en dagnaam gelaten heb voor wat het is en alleen het dagnummer laat overeenkomen. Vandaag is het op die kalender daardoor woensdag 25 juni, toevallig staat er een gedicht op dat heel goed past met Kerst.

24-12-2014
In de stal in Bethlehem stonden volgens de verhalen een os en een ezel. Van een ezel heb ik nog nooit, bewust, wat gegeten, behalve dan de chocolademunten die hij in de Efteling uitpoepte. Van een os wel, dus ossenstaartsoep is wel een toepasselijk voorgerecht voor de Kerstmaaltijd. Ik ga bij mijn zus eten, maar zij heeft mij gevraagd om deze soep te maken zoals mijn vader hem altijd maakte. Vanmorgen ermee begonnen de staart even aangebraden met een uitje, daarna met wat kruiden opgezet en urenlang laten trekken om een krachtige bouillon te krijgen. Morgenochtend de soep zeven en het vlees van de botjes pulken. Tenslotte morgenavond “the proof of the pudding”.




Geen opmerkingen: