zaterdag 29 maart 2014

22-3-2014 tot 28-3-2014

28-3-2014
Met alle commotie van gisterennacht, heb ik helemaal niet verteld dat ik de grens tussen Litouwen en Letland over ben gegaan. Was dat 8 jaar geleden nog een echte grenspost, twee delen gescheiden door een stuk niemandsland, nu is het alleen aan de niet meer in gebruik zijnde gebouwen te herkennen dat je een grens passeert. Maar Letland heeft toch zijn voordelen, onder andere dat je hier sinds bijna 3 maanden met euro's kan betalen. Alles is nog dubbel geprijsd, 1 euro is 0,70 lats, dus is alles een kleine 50% duurder geworden.
Wat mij in de nieuwe EU landen opvalt is het grote aantal bordjes bij openbare werken zoals restauraties, herinrichtingen en ontwikkeling van natuurgebieden, waarop staat dat de EU aan de financiering heeft bijgedragen. Bij de burcht van Bauska trof ik een variant op die bordjes aan, de inrichting van het park daar was mede gefinancierd door lidstaten van de EER (de Europeese Economische Ruimte), met name door Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. Een aparte burcht trouwens, deels is een ruïne en deels is het volledig gerestaureerd en fungeert het als museum.

27-3-2014
De afgelopen nacht ben ik het slachtoffer geworden van vandalisme. Ik werd wakker van stemmen van personen die blijkbaar wat diep in het glaasje hadden gekeken. Dat gebeurt wel eens vaker en deze waren niet eens zo luidruchtig. Na een paar minuten hoor ik dat de stemmen zich verwijderen. Ik denk weer rustig te gaan slapen maar bijna direct wordt ik wakker door het geluid van een flinke klap. Ik ben uit mijn bed gesprongen en heb naar buiten gekeken. Ik zag ze niet meer, dat was maar goed ook, want toen ik weer in mijn bed lag en de adrenaline wat gezakt was, bedacht ik me wat ik had kunnen doen als ik ze wel had gezien, ik was er ook niet echt op gekleed om naar buiten te gaan. Het was half vier, dus ben ik maar weer gaan slapen. Vanmorgen de schade opgenomen. Blijkbaar hebben ze, zoals hier gebruikelijk is, hun lege bierfles weggegooid en is die, al dan niet met opzet, op mijn auto beland. Een gevolg is een deukje ter grote van een riks naast mijn schoorsteen en is op dat punt de bovenste laag van mijn lak verdwenen. Jammer.
Ook maar iets positiefs vandaag. Ik weet dat een ooievaar geen baby's brengt, maar wel de lente. Gisteren had ik er al een door een weiland zien lopen, maar wat wij over één zwaluw zeggen, heb ik toen maar op ooievaars toegepast. Vandaag dus wel, want ik heb er drie gezien, eerst één die in een nest op een watertoren zat, daarna een paar dat over een akker liep. Verder heb ik ook nog kraanvogels gezien, dat blijft ook indrukwekkend om zulke grote vogels te zien.

26-3-2014
Net als gisteren heb ik vandaag weer flink profijt gehad dat ik gedetailleerde kaarten in mijn telefoon heb zitten. Ik had mijn auto op een parkeerplaats gezet en ben gaan wandelen. Door een mooi bos, genoten van het ontluikende voorjaar zoals de bloeiende bosanemonen. Toen het tijd was om terug naar mijn auto te gaan voor de lunch, was het even op mijn telefoon kijken wat de route was en korte tijd later zat ik aan de boterhammen.
Iets kan als een molensteen om je nek hangen, maar als je er nou heel veel hebt, dan kan je ze ook nuttig gebruiken en er een hek van maken.

25-3-2014
Gisteren hielden de batterijen in mijn radio er mee op. Dat gebeurt ongeveer twee keer per week. Ik gebruik oplaadbare batterijen, ik heb drie setjes van 4 die ik roulerend gebruik. Gisteren kwam het goed uit dat ik er drie heb, want na twee uur hield het setje dat ik erin had gestopt er alweer mee op. Nu zijn dat de oudste batterijen die ik heb, dus waarschijnlijk zijn ze aan het eind van hun levensduur. Mijn batterijlader heeft een stand “refresh”, mijn eerdere ervaring is dat het weinig zin heeft, maar toch heb ik hem maar gebruikt. Rond het middaguur heb ik ze erin gedaan, het is nu kwart voor elf en hij is nog steeds bezig ze te refreshen, ik ben bang dat ik ze de hele nacht erin moet laten zitten.
Iets heel anders, vanmorgen een wandeling gemaakt door het stadje waar ik overnacht had. Er stond een bord dat verwees naar 'de minaret'. Ik ben er gaan kijken en aan de rand van het park stond op een ruïne een minaret. Heel vreemd, want ik heb het idee dat hier niet of nauwelijks islamieten wonen.

24-3-2014
Kaunas, de tweede stad van Litouwen, is best een mooie stad. Gisteren had ik er al even rondgewandeld, vanmorgen heb ik dat nog even gedaan. Jammer dat het regende. Wat opvalt is dat de stad eigenlijk drie verschillende centra heeft. Ten eerste de oude stad, met het kasteel, het op een kerk lijkende stadhuis en diverse andere oude gebouwen. Dan heb je het centrum uit de Sovjettijd, een ontzettend brede autovrije boulevard. Kaarsrecht en ik denk zo'n kilometer lang, met aan het einde de kathedraal. Tenslotte is er ook nog een moderne kathedraal, het grote overdekte winkelcentrum dat aan de oever van de rivier staat.

23-3-2014
Weer even wennen om in een nieuw land te zijn. Vanmorgen eerst een tijdje gewandeld door het stadje waar ik de nacht heb doorgebracht. Wat opviel waren de extreem brede straten in het centrum, omzoomt met hoekige gebouwen. Blijkbaar nog uit de Sovjettijd, want dit is precies wat ik mij voorstel bij socialistisch-realistische architectuur. Daarnaast is het zoals overal weer wennen aan het verkeer, het is vooral altijd de vraag hoe men op zebra's reageert. In sommige landen stoppen de auto's al als je naar een zebra kijkt, in andere rijden ze zelfs nog door als je erop loopt. Hier lijkt het een tussenvorm te zijn, je moet zowel als voetganger als automobilist oppassen.

22-3-2014
De tijd vliegt als je het naar je zin hebt. Vandaag leek ik het nog meer naar mijn zin te hebben als anders, maar dat had een andere oorzaak. Ik heb de klok verzet. Volgende week zondag gaat de zomertijd pas in, maar ik had een goede reden om de vandaag de klok een uur vooruit te zetten. Ik ben namelijk Litouwen ingereden en dit is de volgende tijdzone. Hoog tijd ook, de GPS op mijn telefoon geeft geen coördinaten aan maar ik heb het idee dat ik al ruim meer dan 15 graden van Nederland verwijderd ben (24 uur x 15 graden = 360 graden oftewel een volledige cirkel).


Geen opmerkingen: