zondag 4 december 2016

26-11-2016 t/m 3-12-2016

26-11-2016
Het lijkt nu echt winter te worden, vanmorgen rond een uur of 11 fietste ik bij de Kralingse Plas en zag dat de grasvelden nog bevroren waren. Dat terwijl het lekker zonnig was. Ik was onderweg naar Alexandrium waar ik boodschappen wou doen. Dat heb ik gedaan, onder andere heb ik bij AH 100% fruit gehaald, vier bakjes met vruchtenmoes. Je heb dat in verschillende smaken, ik heb voor mango-perzik gekozen. Ik had gisteren een mailtje gehad dat ik dat met mijn bonuskaart gratis kreeg. Dat was maar goed ook, want anders had ik me bekocht gevoeld, want toen ik thuis was en de ingrediënten bekeek bleek dat het grootste gedeelte van het fruit geen mango of perzik was, maar appel. Ik heb één bakje bij mijn lunch opgegeten, het viel een beetje tegen, ik zal het niet op mijn boodschappenlijstje zetten.

27-11-2016
De laatste tijd heb ik steeds meer de gewoonte om als ik aan het hardlopen ben op de helft van de tijd die ik wil gaan lopen om te draaien en dezelfde weg weer terug te lopen. Afgelopen vrijdag ben ik niet na 45 minuten gekeerd, maar ik heb een rondje gelopen waar ik 91 minuten over deed. Vandaag heb ik dezelfde route terug gelopen, alleen was ik sneller, dus heb ik op de Maasboulevard nog een kilometer extra gelopen. Mijn stopwatch stond op 90 minuten toen ik hem stil zette. Een deel van de route heb ik vanmiddag opnieuw gewandeld. Ik wou langs de Hef lopen. Vorige week, bij de storm, had ik gezien dat de verpakking daarvan het niet helemaal overleefd had. Nu heb ik dat van wat dichterbij bekeken, het grootste deel van de gaten die erin gewaaid waren, blijkt met zeildoek gedicht. Ze hebben daar donkerkleurig zeildoek voor gebruikt, waardoor nauwelijks het verschil is te zien met de stukken die ze open hebben gelaten.

28-11-2016
Een fantastisch mooie dag vandaag. Eigenlijk vond ik het daarom een beetje zonde dat ik de hele ochtend binnen ben gebleven, maar ik had het eerste deel van de Millennium trilogie bijna uit, dus heb ik zitten lezen. Toen ik na de lunch naar de bibliotheek liep om het boek terug te brengen en het tweede deel te halen, merkte ik dat het wel heel mooi weer was, maar dat er wel een onaangenaam koude wind stond. Na de bibliotheek ben ik nog even in de Markthal boodschappen wezen doen en toen naar huis gewandeld. Mijn plan om met een omweg naar huis te wandelen heb ik vanwege de kou maar laten varen, dus ik was snel weer thuis en kon aan het nieuwe boek beginnen.

29-11-2016
Weer zo'n lekkere winterdag vandaag. Het vroor, maar er was weinig wind en volop zon, waardoor het warmer aanvoelde dan gisteren. Van het mooie weer geprofiteerd door vanmiddag een flinke wandeling te maken. Toen ik weer thuis kwam dacht ik dat een helikopter te zien hangen ergens hoog boven de havens. Toen een half uurtje later de zon onder was en er een hele mooie rode gloed aan de horizon hing, zag ik hem nog steeds. Toen begon ik al te twijfelen of het wel een heli was. Toen het echt donker werd zag ik hem nog steeds, alleen zag ik wel hij zich langzaam richting de horizon zakte. Inmiddels was ik tot de conclusie gekomen dat het geen helikopter maar iets veel groters, dat ook veel verder weg staat; een planeet. Toch wel bijzonder omdat ik hier zelden een andere hemellichamen dan de zon en de maan zie. Er is hier in Rotterdam zoveel licht dat zelfs op heldere nacht sterren niet te zien zijn.

30-11-2016
Sinds ik de stemgerechtigde leeftijd bereikt heb, ruim 35 jaar geleden, heb ik bijna altijd mijn stemrecht gebruikt. De enige keren dat ik verstek heb laten gaan waren de keren dat ik in het buitenland was. Vandaag voor de eerste keer heb ik niet gestemd ondanks dat ik thuis ben. Ik had er meerdere redenen voor. Het referendum ging over de plannen van de gemeente met huurwoningen in de sociale sector. Ik heb een eigen huis, dus ben niet echt belang hebbend. Uit de beperkte publiciteit die er was, neigde ik ernaar om voor te stemmen, maar ik werd weer aan het twijfelen gebracht toen de verantwoordelijk wethouder beweerde dat het er mede voor zorgde dat er zich minder statushouders in Rotterdam konden vestigen. Tenslotte kwam ik tot de conclusie dat als ik voor zou stemmen de kans dat de tegenstem zou winnen groter werd, door niet te stemmen maakte ik de kans groter dat het opkomstpercentage onder de 30% zou blijven. Daardoor wordt het referendum ongeldig en kan de gemeenteraad zijn plannen uitvoeren, net als wanneer een meerderheid voor had gestemd. Mijn vertrouwen in het referendum als democratisch middel, dat door het Oekraïne referendum al een deuk had opgelopen, is nu helemaal weg. Als er nog eens een referendum wordt gehouden vind ik dat er, net als bij Belgische verkiezingen, stemplicht moet komen en dat er dan drie keuzes op het stembiljet moeten staan, niet alleen voor en tegen maar ook “maakt mij niet uit”.

1-12-2016
Deze eerste decemberdag heb ik niet zoveel gedaan. Vanmorgen een half uurtje hardgelopen en vanmiddag ben ik even naar de stad gewandeld. Ik heb chocoladeletters voor pakjesavond gekocht, maar me wel een beetje vergist. Sint zal wel tevreden zijn, want ik het twee keer de S gekocht, Piet daarentegen heeft pech, want de tweede S had een P moeten zijn.

2-12-2016
Vanmorgen zag ik dat een traumahelikopter lande recht voor mijn huis op de Maasboulevard. Door de flat die er tussen staat kon ik niet zien wat er aan de hand was. Vanavond op het lokale nieuws zag ik dat het was in verband met een ongeluk dat aan de andere kant van Tropicana gebeurt was. Er had een auto een tuimeling gemaakt en was op zijn kop en was van de Boerengatbrug gevallen. De auto lag op zijn kop op de lager gelegen kade, hij was gelukkig niet een paar meter verder terechtgekomen, want dan lag hij in het water. De dame die erin zat kon er nu op eigen kracht uit het wrak kruipen. Van dit alles heb ik niets gezien, het volgende dat ik weer zag was dat de heli na een half uurtje weer opsteeg.

3-12-2016
Sommige mensen klagen dat ze altijd in de verkeerde rij bij de supermarkt staan. Ik heb een goede tactiek om dat te voorkomen, ik kies altijd de kassa met de leukste kassière. Als dat een keer niet de snelste rij blijkt te zijn, heb ik meer tijd om van haar schoonheid te genieten, dus dan sta ik toch nog in de goede rij. Vandaag ging het toch een beetje mis, ik was bij Dirk van de Broek op de Goudsesingel en bij de kassa die ik gekozen had, ging wat mis met een klant die voor mij stond, dat vroeg wat tijd, zoveel dat de kassière mij naar haar collega verwees. Dat was ook niet erg, het was ook een hele mooie dame, alleen was er een klant voor mij die niet door had dat het een pinkassa was. Daardoor opnieuw veel oponthoud voordat geregeld was dat zij bij een andere kassa contant kon betalen.

Geen opmerkingen: