zondag 21 augustus 2016

16-8-2016 t/m 20-8-2016

16-8-2016
Een beetje stijve benen had ik toen ik vanmorgen wakker werd. Na iedere marathon die ik gelopen heb, ben ik de volgende ochtend een klein stukje gaan lopen ter herstelling. Zo ook vandaag, tijdens het lopen verdween de pijn in mijn benen. Helaas niet permanent, want verder had ik vandaag steeds als ik even stil had gezeten en weer ging lopen spierpijn. Het is nu dus even afwachten hoe het morgen is. Vandaag een 100 Km naar het zuidoosten gereden. Onderweg mezelf op koffie met wat lekkers getrakteerd en direct op internet gekeken wat mijn resultaat van gisteren was. Na 50 minuten was ik als 193e (van de ongeveer 800) langs het 10 Km punt gelopen, bij de halve marathon lag ik na 1:47 uur 173e, bij de 30 Km lag ik met 2:32 uur 143e. Daarna ging het dus mis, bij de 40 Km was ik 184e en had ik 3:35 gelopen. In de laatste 2.195 meter hebben nog netto 9 lopers mij ingehaald, want ik kwam als 193e over de finish met als officiƫle tijd 3:51:36. In mijn leeftijdscategorie, M50, ben ik 29e geworden.

17-8-2016
De afgelopen nacht zijn er wat regenbuien gevallen, maar vanmorgen was het droog. Ik ben Paslek, het stadje waar ik overnacht ingelopen. De stad heeft nog nagenoeg intact zijnde stadsmuren, op een informatiepaneel las ik dat de stad is ontstaan door Nederlandse immigranten. Waarom ze er naartoe getrokken zijn en zich er gevestigd hebben stond er niet bij. Het is dat er op het bordje stond dat het marktplein een Nederlandse opzet had, ik had het niet gezien. Na mijn wandeling ben ik in de auto gestapt en gaan rijden. Het begon al snel te regenen. De wegen waar ik over reed waren smal, als ik een tegenligger tegenkwam moest ik echt even van het gas af om elkaar veilig te kunnen passeren. De steeds harder wordende regenbuien maakte het er niet veiliger op. Dat merkte ik na mijn lunch en een wandelingetje door dat dorp. Op het moment dat ik in mijn auto stapte hoorde ik de sirene van de brandweer, die de brandweerlui maande om hun bezigheden te staken en naar de kazerne te komen om uit te rukken. Ze bleken dezelfde kant op te gaan als ik, want toen ik 10 minuten gereden had zag ik de brandweerauto in mijn spiegels opdoemen. Maar inmiddels zag ik ook al een brandweerauto door mijn voorruit, die kwam uit een ander dorp en was net gestopt bij een bestelautootje dat op zijn kop in de berm lag. De bestuurder daarvan had blijkbaar onvoldoende rekening gehouden met het slechte weer en de slechte weg.

18-8-2016
Ook vandaag regende het bijna de hele dag, het was wel een stuk minder dan gisteren, nu vooral motregen. Op de kleine 150 Km die ik vandaag heb gereden heb ik mijn ruitenwissers alleen op de intervalstand aangehad. Een mooie route vandaag, dwars door het Mazurisch merengebied. Een stop gemaakt in een stad die in mijn reisgids als watersportcentrum werd omschreven. Apart om te zien hoe in Polen zo'n toeristenplaats eruit ziet. Naast een gewone stad met een groot park, zoals iedere stad hier heeft, was er een gebied met kermisattracties, souvenir-stalletjes en restaurantjes. Je kon er ook nog skelters huren. Het is net of ik 50 terug in de tijd ben gegaan. Deze stad had ook een bijzondere brug. Begin vorige eeuw was hij gebouwd als een ophaalbrug met aan beide zijden kleppen. Bij de bevestiging was iets niet helemaal goed gedaan, met als gevolg dat er op een wagen door de brug zakte. De brug is toen vervangen door een draaibrug, die lange tijd met handbediening werd bediend.

19-8-2016
Het was een korte dag vandaag. Dat komt omdat ik Polen verlaten heb en Litouwen ingereden ben en dat is een andere tijdzone. Vanmorgen in Polen eerst mijn Zloty's opgemaakt. Dat heb ik heel goed gedaan, want de 600 die ik er vorige week opgenomen heb, heb ik precies uitgegeven. Wel heb ik nog wat kleine muntjes over, maar dat is precies 50 grozny, oftewel evenveel als het muntje van een halve zloty dat ik vorige week vond. De waarde van dat muntje wat € 0,125 dus niet erg veel. Ik had de afgelopen nacht op nagenoeg dezelfde plek overnacht als toen ik twee jaar geleden naar Litouwen ging. Toen vond ik de weg naar Kaunas erg druk, vooral met vrachtwagens. Ik heb daarom nu gekozen om via Vilnius te reizen. Dat was een andere weg en een verademing, buitengewoon rustig bijna geen vrachtverkeer. Vlak voordat ik de grens overging zag ik hoe dat kwam, de weg was verboden voor 7,5 ton en meer.

20-8-2016
Je zou bijna zeggen dat ik niet alleen van tijdzone ben veranderd maar ook van klimaatzone. Afgelopen woensdag heb ik in Polen nog getwijfeld of ik de verwarming niet aan zou zetten, vandaag heb ik, bij gebrek aan airco, de hele dag met open raam gereden. Vanmorgen eerst in de stad waar ik overnacht heb, Alytus, gaan wandelen. Ik stond aan de rand van het centrum, maar liep vanaf de parkeerplaats direct een park in. In dat park stond een pilaar met bovenop een beeld van een engel. Dat beeld was daar bij het 10 jarig bestaan van het land neergezet. In de jaren 30 is het een paar jaar weg geweest omdat de bliksem was ingeslagen, daarna is het weer hersteld. In 1952 is het opnieuw weggehaald om, wat ze vriendelijk omschrijven als, politieke redenen. Die redenen verdwenen met het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, dus is het beeld in 1991 weer in ere hersteld. Van het beeld heb ik geen foto gemaakt, wel van het stadhuis in Sovjetstijl.


Geen opmerkingen: