dinsdag 16 augustus 2016

13-8-2016 t/m 15-8-2016

13-8-2016
Het was niet zo erg dat ik gisteren Slupsk niet ben wezen bekijken. Vanmorgen ben ik eerst 10 Km wezen hardlopen, mijn laatste training want overmorgen is de marathon. Het lopen ging erg lekker, dus tevreden ben ik na mijn ontbijt de stad alsnog ingewandeld. Best wel een mooie stad, maar het is hier allemaal een beetje hetzelfde, een centraal marktplein, enkele kerken, vaak wat stadsmuren en bijbehorende torens en oude gebouwen waaronder vaak een stadhuis. Tussen al dat moois waren er grote oorlogswonden, die met socialistisch realisme zijn ingevuld, rechthoekige betonblokken.

14-8-2016
Vanmorgen eerst naar het centrum van Gdansk gewandeld. Dat ging in eerste instantie een beetje mis, toen ik op mijn telefoon wou kijken hoe ver het nog was, merkte ik dat ik dat ik in de verkeerde richting aan het lopen was. Ondanks dat was ik ruim voordat ik daar mijn startnummer kon afhalen bij de voormalige Leninwerf. Daarom eerst even de stad ingelopen. Toen ik bij het centrum kwam zag ik allerlei vlaggen en een tafel die vol met tassen lag. Ik dacht even dat er vandaag al iets van een hardloopwedstrijd was, maar het bleken geen tassen van lopers te zijn, maar een marktkraam waar ze tassen verkochten. Vervolgens nog veel meer marktkramen, het bleek dat vandaag de laatste dag was van de jaarmarkt, de Dominicus-markt. Naast heel veel marktkramen waren er ook heel veel mensen, bijna zoveel dat ik nauwelijks meer kon zien hoe mooi de stad is, maar dat wist ik nog van een jaar of 15 geleden. Ik had het vrij gauw gezien en het was inmiddels 11 uur, dus ik kon mijn startnummer ophalen. Daarna via de kortste weg terug naar mijn auto en ben ik naar Sopot gereden. De middelste en kleinste van de drie steden, samen met Gdansk en Gdynia, is zowel een badplaats als een kuuroord met een medicinale bron. Het stadje geeft me het gevoel alsof de tijd sinds de jaren 20 van de vorige eeuw stil is blijven staan. Na daar over de boulevard en door de stad gewandeld te hebben, ben ik naar Gdynia gereden. Voor de verandering geen mooie stad, veel betonblokken, maar zoals in Polen gebruikelijk ook een mooi park in het centrum. Aan de ene kant van dat park staat mijn auto en aan de andere kant is morgen de start.

15-8-2016
Vandaag was de grote dag, de marathon. Het was erg warm, bij de start al 23 graden. Als gevolg daarvan het ik de laatste 10 Kilometer een paar keer een stukje moeten wandelen. Na 3 uur en 52 minuten kwam ik over de finish. Maar gezien de omstandigheden ben ik zeer tevreden. Die tevredenheid komt ook doordat ik nu tot het selecte gezelschap behoort dat tijdens de Olympische Spelen een marathon heeft gelopen en er nog een medaille aan overgehouden heeft ook. De verzorging van de marathon was erg goed het enige punt van kritiek dat ik heb was de bus terug. Ik had gisteren nog even gevraagd of het wel klopte dat die om ongeveer 16:30 vertrok zoals in de informatie stond. Ja er was maar één bus en die ging rond die tijd. Ik had toen de verwachting rond 13:00 uur te finishen, het werd bijna een half uur later, maar het was toch nog een heel tijd wachten. Ik had erover getwijfeld om met de trein te gaan, maar ik had geen haast en dacht ik wacht lekker. Na wat gerecupereerd te hebben ben ik Gdansk ingelopen, het was nog steeds jaarmarkt. Na wat rondgelopen te hebben ben ik koffie gaan drinken, ik had alle tijd dus nog een tweede bakje genomen en toen terug naar de finish gelopen. Tien over vier was ik daar en toen zag ik al dat de bussen die bagage getransporteerd hadden verdwenen waren. Nagevraagd en dat bleken ook de bussen te zijn die mij terug naar Gdynia hadden kunnen brengen, alleen was de laatste 10 minuten eerder al vertrokken. Dus moest ik alsnog met de trein.

Geen opmerkingen: