vrijdag 24 juni 2022

4-6-2022 t/m 10-6-2022

 4-6-2022

Samen met een twintigtal andere campers en enkele caravans, stond die van mij vannacht op de parkeerplaats van wat volgens mij de meest noordelijk gelegen IKEA vestiging ter wereld is. Ik heb er goed geslapen (onder mijn IKEA dekbed).

Vanmorgen eerst maar eens naar de containers voor gescheiden afvalinzameling gewandeld. Ik had in de afgelopen week voldoende glas, plastic en papier verzameld en in Zweden begrijp ik wat waar in moet, maar in Finland is dat een stuk moeilijker. Daarna ben ik het woonwarenhuis doorgelopen en heb daar koffie gedronken. Toen ik weer naar buiten kwam dacht ik eerst dat er een auto ontzettend aan het roken was, maar het bleek waterdamp te zijn, er was net net een fikse bui gevallen en nu scheen de zon fel op het natte asfalt.

Na nog een wandeling door Tornio gemaakt te hebben ben ik vanmiddag Finland binnen gereden.



5-6-2022

Het is net middernacht geweest en het is nog helemaal licht. De zon is wel onder, maar het duurt niet lang meer voordat hij opkomt. Ik ben dicht bij het punt waarboven hij niet iedere dag ondergaat, de poolcirkel. Vanmiddag heb ik een poging gedaan om die vanuit Rovaniemi hardlopend te kruizen, maar het bleek toch net een paar kilometer te ver. Dan morgen maar met de auto. Voordat ik ging hardlopen heb ik nagenoeg de hele dag door deze stad gewandeld, ik heb onder andere een foto gemaakt van het monument dat er staat voor Lordi, de plaatselijke hardrockband die ruim 15 jaar geleden het Eurovisie Songfestival won.



6-6-2022

Veel gewandeld vandaag. Ik ben begonnen met de Winter Walking Trail die gemarkeerd is op de berg waar ook de langlaufpistes van Rovaniemi liggen. Op het eind ging het een beetje mis, waardoor ik nog wat extra gelopen heb, maar het was wel mooi. Toen ik na tweeënhalf uur terug bij mijn auto was, heb ik koffie gedronken en ben ik naar het Santa Park gereden. Daar geparkeerd en de laatste 2 Km naar de poolcirkel gewandeld. Daarna weer een klein stukje gereden, geluncht en toen nog twee wandelroutes in een natuurpark gemaakt. Op een parkeerplaats iets verderop in dat natuurpark ga ik overnachten en morgen begin ik met een wandeling vanaf daar.



7-6-2022

Mijn doel van deze reis was om om middernacht de zon te zien. Dat doel heb ik zojuist bereikt. Wel een klein beetje gesmokkeld natuurlijk door naar een andere tijdszone te gaan, maar hier in Kemijärvi stond de zon om middernacht nog boven de horizon. Ik sta op een mooi plekje om het te zien, want ik kijk over een groot meer uit.



8-6-2022

Vandaag naar het noordwesten gereden. Eerst gestopt bij een skigebied, daar wat gewandeld, maart ik kon de wandelroutes die op de informatieborden stonden niet echt vinden. Twintig kilometer verder stopte ik bij een parkeerplaats en daar begon een andere wandelroute, 13 Km, een beetje lang, het was inmiddels 3 uur, maar ik hoef niet bang te zijn dat ik niet voor donker terug was, dus ben ik hem maar gaan volgen. Na een mooie en vrij eenvoudige wandeling, was ik rond 6 uur weer terug bij mijn auto. Die stond netjes vlak op de parkeerplaats, dus laat ik dat maar zo en ga ik hier de nacht doorbrengen. Ik zat in mijn auto die nog als enige op de parkeerplaats stond, toen ik voetstappen hoorde. Ik keek om me heen, of er een andere auto aan was gekomen, maar dat was niet het geval. Toen ik achter mijn auto keek zag ik dat het geen voetstappen waren die ik gehoord had, maar hoefgetrappel. Twee rendieren, een vrouwtje en een mannetje, liepen in de berm te grazen, op 5 meter achter mijn auto. Mij hadden ze niet door, dus heb ik ze rustig kunnen observeren.



9-6-2022

Vandaag zat niet alles mee. Ik begon met een wandeling over wat geen wandelpad was maar een langlaufroute. Na een paar honderd meter moest ik rechtsomkeer maken, want toen begreep ik waarom het geen wandelroute was. Hij kwam namelijk uit bij een moeras, in de winter is dat water bevroren en licht er sneeuw overheen, maar nu zou ik dus tot mijn enkels in het water moeten lopen. Alle echte wandelroutes bij de parkeerplaats had ik al gehad, dus ben ik naar de volgende vertrokken. Die parkeerplaats kwam veel sneller dan ik, op basis van de kaart, verwacht had. Dus ben ik doorgereden, ten onrechte bleek later. Verderop heb ik nog wel een wandeling gemaakt, maar dat was een rare. Eerst een stuk langs een, voor Finse begrippen, drukke weg, toen een bospad, door een afgraving waar kiezelstenen gewonnen werden, via rotsen om een poel heen moeten klimmen en ten slotte over een sneeuwscooterpad kwam ik met bijna droge voeten weer terug bij mijn auto.

Later nog een andere wandeling gemaakt en een stadje bezocht. Dat stadje was eigenlijk mijn einddoel voor vandaag, maar het ligt op een route naar de Noordkaap en het was er daardoor zo druk met campers dat ik maar even verder ben gereden. Het duurde bijna 70 Km voordat ik een mooie plaats gevonden had.



10-6-2022

Ik wist niet eens hoe de plaats heette waar ik vannacht overnacht had. Maar gelukkig stond er op 100 meter van waar ik stond een informatiebord. Ik was in Kuusajoki, een dorp waar in de 19e eeuw een school is opgericht die tot 1991 in bedrijf is geweest. Toen de school werd opgericht waren er twee huizen in het dorp (nu een twintigtal), in een van die huizen woonde iemand waarvan het gerucht ging dat hij na zijn dood in een wolf was veranderd. Dat geloofde ik niet, wat ik wel geloofde was wat op de kaart zag, er liep een mooie, bijna kaarsrechte weg een kilometer of 5 het bos in. Die ben ik heen en weer gelopen, het was een mooie wandelroute.

Later vandaag heb ik nog een wandeling gemaakt over een langlaufloipe. Dat ging goed, alleen had ik niet door dat ik over een eiland liep dat slechts met één dam aan het vaste land verbonden was. Ook dit keer moest ik daardoor dezelfde weg weer terug.

Tot slot nog even iets actueels, het is sinds een half uur niet meer de 10e maar de 11e juni en de zon staat nog een flink stuk boven de horizon.




Geen opmerkingen: