woensdag 21 september 2016

10-9-2016 t/m 21-9-2016

10-9-2016
Naast mijn gebruikelijke wandelingen heb ik vanmiddag een tijd doorgebracht bij het bezoekerscentrum van een vogelreservaat. Een interessante tentoonstelling over de vele trekvogels die de baai aandoen. Ik ben ook nog even naar de vogeltoren een stukje verder gelopen, daar was niet zoveel te zien, enkele zwanen en wat kleinere watervogels, die ik op grond van het geluid dat ze maakte als eenden benoem, maar ze zaten te ver weg om ze goed te zien. Wel heb ik eerder vandaag een groep van 7 kraanvogels over zien vliegen. Van de tentoonstelling heb ik geleerd dat die vogels momenteel groepsgewijs aan het foerageren zijn om straks met voldoende energie aan hun trek te beginnen. Wat ook interessant was, waren de bordjes die langs de plankier naar de vogeltoren stonden. De eerste die ik zag was 500 meter voor de toren en daarop stond dat daar in 1917 de kustlijn liep (ook in dit gebied stijgt de bodem nog steeds sinds de ijstijd, hier is het zo'n 7 mm per jaar). Zo stonden er nog een paar bordjes met jaartallen tot ik bij de toren was. Toen ik later wegreed zag ik dat die bordjes ook stonden langs de toegangsweg, die bleek te beginnen waar in 1650 nog de zeebodem was.

11-9-2016
Oulu is een stad die in mijn reisgids is beschreven. Niet erg positief, in grote lijnen komt het erop neer dat je er voor een festival in juni naartoe kan gaan en anders kan je het beter links laten liggen. Mocht je er per trein aankomen en moet wachten op de aansluitende verbinding, dan kan je nog door een park lopen of naar een museum. Dus met hele lage verwachtingen ben ik vanmorgen de stad ingewandeld. Ik vond het best een mooie stad, hij ligt in de delta van een rivier, die in een baai uitkomt, maar zich voordien splitst, dus heb je een aantal eilanden met veel oevers en die zijn vooral groen. Ook het centrum viel mij niet tegen, eind van de 19e eeuw is er een grote stadsbrand geweest, met als gevolg dat er in het begin van de vorige eeuw veel gebouwd is en in die tijd maakte ze mooie gebouwen.

12-9-2016
Het eind van mijn reis door Finland is in zicht, ik kon vanmiddag Zweden al zien liggen. Ik ben nu in Tornio, het centrum van deze stad ligt op een eiland in de rivier die hier stroomt. De rest van de stad ligt op de linkeroever. Op de rechteroever ligt ook een stad, maar dat is Happaranda en dat is een Zweedse stad. Dus ik kan me nog even verbazen over geheimtaal die Fins heet. Zelfs voor hun buurland hebben ze een naam bedacht die nergens op lijkt. Ik ben dan ook weer vergeten hoe ze Zweden hier precies noemen, maar het is iets als Ruotsi. Dat is dus waar ik morgen heen ga, het wordt een lange dag, want ik ga een tijdzone oostwaarts.

13-9-2016
Vanmorgen op mijn normale tijd opgestaan, toch was het nog erg vroeg, want na mijn ontbijt heb ik de tijd op mijn horloge alvast verzet. Ik wou koffie gaan drinken bij IKEA in Zweden maar die ging pas om 10 uur open en na mijn ontbijt was het in Zweden pas 8 uur. Dus eerst gaan wandelen, Bij een kerk geweest een stukje stroomafwaarts, wat een werelderfgoed bleek te zijn. Samen met tientallen anderen tussen de Noordkaap en de Zwarte Zee was de toren in de 19e eeuw, gebruikt om de vorm van de aarde op te meten. Met die metingen werd de bewezen dat de aarde niet rond maar ovaal is. Ik dacht vlak bij de kerk de rivier naar Zweden over te kunnen wandelen, maar de brug die ik daar had gezien was een spoorbrug en je mocht er niet overheen lopen. Dus moest ik een stukje terug, vervolgens in Zweden op zoek naar een geldautomaat want ik had geen kronen meer. Het gevolg was dat het na 11 uur was voordat ik aan de koffie met aardbeien cheesecake zat. Daarna ben ik met een flinke omweg terug naar mijn auto gewandeld, daar in Finland geluncht en boodschappen gedaan en daarna naar Zweden gereden. Vanavond merkte ik goed dat ik in een andere tijdzone zit, het werd niet alleen een stuk eerder donker, het koelde ook eerder af, zodanig dat ik vanavond mijn kachel een tijdje heb laten branden.
Op de foto vandaag iets typisch Fins, overal in het land zie je metalen constructies staan die bedoeld zijn om kleden te drogen. Bij gebouwen met appartementen staan ze bijna altijd soms ook bij vrijstaande woningen. Er is ook nog een variant waarbij er ook wasbekkens zijn om de kleden te wassen, die staan dan aan de rand van een plaats. Toevallig vandaag heb ik er een zien staan en er was ook nog iemand bezig om vloerkleden te wassen. Dat doen ze blijkbaar vooral tijdens de grote voorjaarsschoonmaak, want dit was in de tweeënhalve week dat ik in Finland was pas de tweede keer dat ik zag dat zo'n faciliteit in gebruik was.

14-9-2016
Vandaag een onderzeeboot tegengekomen. Ik was voor een kop koffie gestopt op een parkeerplaats en na de koffie nog een stukje gaan wandelen. Ik kwam bij een haven, die het meest noordelijke punt van de Botnische Golf bleek te zijn. Tijdens de koude oorlog had de Sovjet Unie bijzondere interesse voor de Zweedse kust, ze gebruikte daar onder andere heel kleine duikboten voor. In de jaren 50 hebben de Zweden een tweepersoons duikboot van de Britten gekocht, een tweedehandsje. Die heeft het lang uitgehouden, maar in 1990 is zijn opvolger in dienst gekomen die door de Zweden zelf gebouwd was. Toen hij in gebruik werd genomen was de koude oorlog door het uiteenvallen van de Sovjet-Unie afgelopen en de boot dus eigenlijk niet meer nodig. Toch is hij nog tot de eeuwwisseling in gebruik gebleven en daarna is hij door de Marine in de mottenballen gezet. Weer 15 jaar later is hij als museumobject aan de gemeente Kalix geschonken en daar ligt hij nu op de camping van Töre.

15-9-2016
Vandaag in Gammelstad geweest, een UNESCO werelderfgoed. Een paar weken geleden schreef ik al over de stallen die rond een kerk in Finland stonden, zodat de gelovige hun paarden kwijt konden terwijl ze ter kerke gingen. De kerk in Gammelstad bediende een nog veel grotere omgeving, zo groot dat het voor veel gelovige niet mogelijk was om op een dag heen en weer te reizen. Rond de kerk zijn daarom huisjes gebouwd, zodat men daar op zaterdag naartoe kon reizen, daar overnachten en zondag na de mis of maandagochtend weer naar huis te gaan. Feitelijk was er dus een soort Centerparks rond de kerk ontstaan. Er was zelfs sprake van een hoogseizoen, want tijdens Kerst en Pasen waren alle huisjes bezet. Andere zondagen niet, want het was zo geregeld dat maar eens in het aantal weken naar de kerk hoefde als het aantal mijlen dat men van de kerk woonde. Een Zweedse mijl is 10 Km, dus iemand die 40 Km van de kerk woonde hoefde maar eens in de vier weken ter kerke.

16-9-2016
Nadat ik vanochtend eerst door Piteå gewandeld had, ben ik naar het zuiden gereden. Op de kaart had ik gezien dat 10 Km onder de stad Piteå Havsbad was, zoals sommige Nederlandse plaatsen een variant “aan Zee” hebben. Daar aangekomen bleek het niet echt een dorp te zijn, maar een gigantisch vakantiepark met huisjes, appartementen en een camping. Vakantiegangers waren er niet, wel een aantal asielzoekers. In eerste instantie dacht ik er direct weer te vertrekken, maar ik ben toch een stukje gaan wandelen en dat was een goed besluit, want via het strand kwam ik in een naastgelegen natuurgebied uit, wat best een mooie wandeling was. Daarna weer een stukje zuidelijker gereden en bij een parkeerplaats gestopt. Ook daar was een natuurgebied, dus na mijn lunch ben ik daar de wandelroute die er uitgezet gaan volgen. Die voerde mij langs een aantal grafmonumenten uit de bronstijd. Het was interessant om te lezen dat dergelijke steenhopen waarin notabelen werden begraven overal in Zweden voorkomen, maar in het zuiden zijn er rondom de grafheuvels tekenen van bewoning en hier niet. Een van de verklaringen die men ervoor heeft bedacht is dat de graven niet van de lokale bevolking zijn, maar van handelaren uit het zuiden die hier kwamen om huiden te kopen. Toen ze hier overleden werden ze op een eiland voor de kust begraven en door de stijging van het land ligt hun graf nu een paar duizend jaar later op een berg.

17-9-2016
Toen ik begin januari vertrok had ik het idee dat de zomer nog moest beginnen. Voor Nederland bleek dat ook te kloppen en hier is het ook heerlijk zonnig. De temperaturen zijn hier echter verre van zomers. Overdag valt het nog mee, vooral als de zon schijnt, maar als het 's nachts helder is zakt het kwik diep. De afgelopen nacht was dat tot 1 graad, toen heb ik er geen last van gehad, maar toen ik opstond was het nog maar 8 graden en toen vond ik het koud. Doordat ik zomerweer verwachte heb ik geen winterjas, shawl en muts meegenomen, vanmorgen had ik daar spijt van. Vanmiddag werd het gelukkig zonnig, zoals op de foto van 's werelds grootste kaasschaven te zien is. Ik ben in Västerbotten, het gebied waar veel Zweedse kaas vandaan komt. Ik vermoed dat hier in de buurt ook de plaats Edam ligt, want ik heb gisteren een stuk Zweedse Edammer gekocht.

18-9-2016
Nog niet zo lang geleden schreef ik over de Fins-Russische oorlog in het begin van de 19e eeuw, toen ik op het slagveld was geweest waar de beslissende slag had plaatsgevonden waardoor na 600 jaar Finland van Zweedse in Russische handen overging. Dat was in Finland, daar hield de geschiedenis op bij het verdrag waardoor dit een feit werd. Nu ben ik in Zweden en blijkt dat het daar niet eindigde. Die winter zijn de Russische troepen het ijs van de Baltische Golf overgestoken en hebben Umeå veroverd. De Zweedse troepen die eerder in Finland gevochten hadden zich in Tornio gelegerd en daar was door ziektes en gebrek aan voorraden inmiddels een derde van de manschappen gestorven. Toen ze besefte dat ze klem zaten tussen de Russische troepen in Finland en Midden Zweden, gaven ze zich over. De koning in Stockholm had nog een ander probleem en dat was dat in Denemarken de Franse maarschalk Bernadotte hem bedreigde. De Russen wonnen terrein totdat de koning werd afgezet en vervangen door zijn oom. Het nieuwe bewind was wel succesvol in de strijd tegen de Russen en in 1809 vond de beslissende slag bij Sävar plaats. Tot op heden is dat de laatste veldslag die op Zweeds grondgebied heeft plaatsgevonden. Als beloning werd Bernadotte door de nieuwe koning als zijn troonopvolger aangewezen en zijn nazaten zijn dat nog steeds.

19-9-2016
Als ik het gisteren niet over de laatste veldslag op Zweedse bodem had gehad, had ik waarschijnlijk geschreven over de temperatuur. Eergisteren schreef ik al dat het kwik tot op 1 graad was gezakt, gisteren had ik kunnen schrijven dat het nog kouder was geweest, op 3 tienden na vroor het. Niets zo veranderlijk als het weer, want de afgelopen nacht lag het minimum een stuk hoger, het is niet kouder dan 11 graden geweest. Voor vandaag was wisselend bewolkt weer met grote kans op zon voorspeld. Die voorspelling kwam uit, ik heb wolken gezien, maar slechts zelden schoven die voor de zon. De temperatuur kwam boven de 20 graden. Het zonnetje, de temperatuur en de gele bladeren aan de berken zorgen voor een indian summer.

20-9-2016
Ik ben terug in het Werelderfgoed waar ik twee weken geleden ook was. Alleen was ik toen aan de Finse en nu aan de Zweedse kant. Het was vijf jaar geleden dat ik hier de Höga Kusten Leden gelopen heb, een indrukwekkende 130 kilometer lange wandelroute. Toen heb ik bij het Naturum bij Skuleberget een klein extra rondje gemaakt door de berg te beklimmen. Dat was een wandelroute die dicht op de grens tussen bergwandelen en bergklimmen ligt. Een moeilijke en flinke klim naar het nu op 380 meter hoogte liggende eilandje dat 10.000 jaar geleden net boven zee uitstak. Mijn inspanning werd beloont door een fantastisch uitzicht. Ik heb het mezelf nog wat extra moeilijk gemaakt, door de berg via een eenvoudiger route op te klimmen en via de moeilijke af te dalen. Na de wandeling ben ik een stukje zuidelijker gereden. Naast de route die ik 10 jaar geleden gelopen heb, is er nog een tweede, de Werelderfgoed route. Een wandeling van zo'n 100 Km en die wil ik de komende dagen gaan lopen. Aan het eind van de middag heb ik de eerste drie kilometer ervan afgelegd.

21-9-2016
Vanmorgen werd ik vroeg wakker. Ik sliep op kleine parkeerplaats aan een mooi meer. Ik was er niet alleen, er kampeerde ook een Duits paar in een tent. Van hen had ik geen last, maar wel van de jagers die blijkbaar hadden afgesproken om op die parkeerplaats te verzamelen. Blijkbaar hadden ze om half zeven afgesproken, want toen hoorde ik de eerste auto's aankomen. Ik schat dat ze met een man of 20 waren, veel herrie maakten ze niet, maar voldoende om mij uit mijn slaap te houden. Om half zeven besloot ik om maar een uurtje eerder op te staan, want van slapen kwam toch niets meer. Terwijl ik bezig was om op te staan, zijn de jagers vertrokken. Of het dezelfde groep was weet ik niet, maar vanmiddag tijdens mijn wandeling kwam ik weer een groep jagers tegen. Die waren succesvol geweest, want toen ik aan kwam lopen reed er net een auto weg met op de aanhanger een eland. Ik was te laat om daar een foto van te maken, maar het punt waar de slachter bezig was geweest, was duidelijk op de weg te zien.

Geen opmerkingen: